top of page

JAK POSÍLIT IMUNITU POTRAVINAMI?


Ženy, která chce posílit svou imunitu zdravým jídlem.

Imunita je naší první linií obrany proti nemocem. Máme několik možností, jak ji posílit. Jednou z těchto možností je strava. Zdravé stravování může být vaším tajným spojencem při udržování silné a odolné imunity. V tomto článku se podíváme na některé klíčové potraviny a jejich obsah vitamínů a minerálů, které jsou pro imunitu zásadní.


1. OVOCE A ZELENINA

Vitamín C: Citrusové plody, rybíz, kiwi, brokolice, kapusta a květák jsou známé svým vysokým obsahem vitamínu C. Ten ovšem najdeme i v řadě dalších zástupců ovoce a zeleniny. Tento vitamín je důležitý pro tvorbu bílých krvinek, které bojují proti infekcím. Pomáhá také snižovat záněty a podporuje hojení ran.


2. MRKEV A SLADKÉ BRAMBORY

Vitamín A: Mrkev a sladké brambory jsou bohaté na beta-karoten, který je předchůdcem vitamínu A. Vitamín A je klíčový pro udržování zdravé kůže a sliznic, které tvoří první linii obrany proti infekcím.


3. LUŠTĚNINY

Bílkoviny a vláknina: Luštěniny, jako jsou fazole, čočka a hrách, jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Bílkoviny jsou stavebním prvkem pro imunitní buňky, zatímco vláknina podporuje zdravou střevní mikroflóru, která je pro imunitu velice důležitá.


4. RYBY

Omega-3 mastné kyseliny: Ryby, jako losos, tuňák a makrela, obsahují omega-3 mastné kyseliny, které mají protizánětlivé účinky a mohou podporovat imunitní systém. Také zlepšují tok krve, což je pro imunitu důležité.


5. OŘECHY A SEMÍNKA

Vitamíny, minerály a zdravé tuky: Ořechy a semínka jsou plné vitamínů (např. vitamín E) a minerálů (např. zinek) spolu se zdravými tuky. Tyto živiny jsou důležité pro výrobu protilátek a pro zachování silné imunity.


6. ZELENÝ ČAJ

Polyfenoly: Zelený čaj obsahuje polyfenoly, což jsou silné antioxidanty, které mohou chránit buňky před poškozením a podporovat zdravou imunitu.


7. KURKUMA

Kurkumin: Kurkuma obsahuje kurkumin, který má protizánětlivé a antioxidantní vlastnosti. Pomáhá tělu bojovat s infekcemi a udržuje imunitu v optimálním stavu.


8. MED A ČESNEK

Antibakteriální a protizánětlivé účinky: Med a česnek mají tradičně známé zdravotní vlastnosti. Med má antibakteriální účinky, zatímco česnek má protizánětlivé vlastnosti, což může podporovat imunitu.


9. VITAMÍN D

Získávání z přírodního slunečního světla: Vitamín D, i když se nachází v některých potravinách, jako je ryba a žloutek, může být také získán z přirozeného slunečního světla. Tento vitamín hraje klíčovou roli v imunitním systému a jeho nedostatek může vést k oslabení imunity.


ZÁVĚREM

Zahrňte tyto potraviny do svého jídelníčku nebo přenechte veškeré starosti na nás a objednejte naši krabičkovou dietu na https://www.upfood.cz/objednavka a zajistěte tak, že vaše imunita bude ve špičkové kondici. Nezapomeňte, že vyvážená strava, která obsahuje různorodé potraviny, je klíčem k udržení silné a odolné imunity. Kromě toho mějte na paměti, že spánek, pohyb a snižování stresu jsou také důležité faktory pro udržení celkového zdraví a imunity.




Comments


bottom of page